niedziela, 29 czerwca 2014

Zielona Kawa :)






Dziś napiszę coś dla smakoszów kawy. Wszyscy najczęściej sięgamy po kawę  mieloną czy też rozpuszczalną, którą łączymy z cukrem i mlekiem. Jednak wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy, że na rynku dostępna jest kawa znacznie zdrowsza, która opóźnia procesy starzenia oraz wspomaga odchudzanie. To kawa zielona – powstaje ona ziaren, których przerobienie kończy się przed procesem palenia. W smaku jest słabsza i mniej aromatyczna od swojej czarnej siostry, za to ma silniejsze działanie prozdrowotne.

Kawa zielona, która powstaje z zielonkawych ziarenek jest niepalona. Owoc kakaowca przed paleniem jest właśnie zielony. Kiedy zaczyna dojrzewać, nabiera barwy pomarańczowoczerwonej, a czasem żółtej w zależności od odmiany. Zielona Kawa nie jest  więc jakimś nowym gatunkiem kawy, a tym, który wszyscy dobrze znamy.

Zielona kawa nie posiada charakterystycznego aromatu jak kawa czarna,  jest łagodniejsza i bardziej kwaskowata, ma mniej gorzki smak. Kolor zielonej kawy jest jaśniejszy. Niektórzy twierdzą, że w smaku przypomina zieloną herbatę. Jednak zawiera ona taką samą ilość kofeiny, zachowjąc więc swoje pobudzające działanie. Ziarna kawy zielonej mają różne kolory – zależą one od gatunku, wysokości, na której rosną czy podłoża, na którym są uprawiane.

Skąd jej prozdrowotne właściwości?

Ziarna zielonej kawy mają sporo kwasu chlorogenowego (ACG), który jest naturalnym polifenolem posiadającym silne właściwości antyoksydacyjne, co zapobiega postępowaniu procesów starzenia się organizmu i rozwojowi komórek rakowych. Zielona kawa posiada aż trzykrotnie silniejsze właściwości przeciwutleniające niż zielona herbata.

Kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu organizm czynniej czerpie ze swoich zapasów. Zwiększa również czułość komórek na insulinę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.

To jednak nie koniec korzystnych właściwości tego związku. Według japońskich naukowców połączenie kwasu chlorogenowego z kofeiną wyraźnie zmniejsza stopień przyswajania glukozy z pokarmu i obniża możliwość magazynowania przyswojonej glukozy w organizmie pod postacią tłuszczu. Właśnie to istotne odkrycie spowodowało, że zielona kawa zaczęła być uważana za jeden ze skuteczniejszych środków na odchudzanie – pierwszy tę nowinę obwieścił dr Joe Vinson, chemik z Uniwersytetu Scranton w Pensylwanii. Naukowcy przekonują, że dzięki systematycznemu spożywaniu zielonej kawy można zredukować zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie aż o 15-30 proc.

Napój z zielonej kawy posiada także kwas kawowy. Działa on przeciwzapalne, żółciopędne i przeciwmiażdżycowe, a przy tym również jest antyoksydantem. Picie zielonej kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, korzystnie wpływa na funkcjonowanie nerek, chroni przed wystąpieniem kamieni żółciowych u mężczyzn i podkręca tempo przemiany materii. Korzystnie wpływa także na pracę umysłu, pamięć i koncentrację.

Jak ją przyrządzić?

W aptekach możemy znaleźć wiele suplementów diety, które zawierają wyciąg z zielonej kawy, choć można ją też oczywiście pić jak normalną kawę. Przyrządza się ją tam samo jak jej czarną siostrę – zmielone ziarna (dwie-trzy łyżeczki) należy wsypać do filiżanki, zalać wodą (ale nie wrzątkiem, co mogłoby zniszczyć obecne w niej korzystne substancje – optymalna temperatura to ok. 90-95 stopni) i odczekać kilka minut, aż napój się zaparzy. Fusy zostaną na dnie.

Ponieważ w smaku zielona kawa jest dość słaba, można ją dosłodzić cukrem (najlepiej brzozowym) bądź miodem, dolać do napoju trochę mleka albo doprawić kardamonem.

Uwaga: jeśli mielimy ją sami, wcześniej ziarna należy rozbić w moździerzu – są twarde i sprężyste, więc wrzucenie ich bezpośrednio do młynka mogłoby go uszkodzić. Najwygodniej jednak kupić od razu zmieloną kawę.

Optymalna ilość zielonej kawy to dwie, trzy filiżanki dziennie. Najlepiej stosować ją profilaktycznie albo jako dodatek do niskokalorycznej diety podczas odchudzania. Osoby, które walczą z nadwagą, powinny wypijać filiżankę zielonej kawy przed śniadaniem – pozwoli to zrzucić ok. 2 kg w ciągu miesiąca.

Zieloną kawę kupimy w sklepach ze zdrową żywnością i palarniach kawy. 400-gramowe opakowanie ziarnistej kawy kosztuje ok. 25 zł.


1 komentarz:

  1. Ciekawa sprawa z tą zieloną kawą... Przyznam, że do tej pory nie próbowałam, jednak mam wątpliwości czy mogę ją pić. Mam bowiem problemy zdrowotne, z żołądkiem konkretnie. Lekarz zabronił mi pić tradycyjną kawę i sądzę, że tyczy się to także zielonej kawy. Jak myślicie? Staram się teraz znaleźć jakiś dobry zamiennik tej mojej normalnej kawy, bo - wstyd się przyznać - jestem od niej uzależniona. Codziennie rano od wielu lat piłam kawę na pobudzenie, a teraz zostałam tego brutalnie pozbawiona. W internecie znalazłam coś takiego, jak kawa Gentile: http://www.i-apteka.pl/product-pol-47363-BRISTOT-Gentile-kawa-przyjazna-dla-zoladka-250g.html - piszą, że została ona poddana procesowi odwoskowania i przez to jest bezpieczna dla osób z problemami żołądkowymi. Czy ktoś z Was słyszał o takiej kawie lub ją pił? Szukam opinii, bo chciałabym wiedzieć, czy faktycznie wolno mi pić taką kawę... Bardzo bym tego chciała!

    OdpowiedzUsuń