piątek, 5 grudnia 2014

Bataty – co takiego mają w sobie i dlaczego wato je uwzględnić w swoim jadłospisie?


Może zacznijmy od tego czym są bataty. To warzywa pochodzące z krajów Ameryki południowej i Środkowej. Znane pod nazwą słodkiego ziemniaka, który wyglądem przypomina te nasze polskie. Bataty po obraniu są pomarańczowe i przypominają marchewkę, dzięki dużej ilości zawartego w nich beta-karotenu. Nieraz batat potrafi ważyć 3kg!

Co takiego mają w sobie bataty?
Oczywiście spore ilości skrobi oraz węglowodanów. Ale to nie wszystko. Posiadają w sobie także:
-wapno
-potas
-magnez
-fosfor
-sód
-witaminy A (w tym wspomniany już beta-karoten)
-witaminy z grupy B (B1,B2,B6,PP, kwas foliowy)
-witaminy E (bataty mają jej najwięcej sposób innych warzyw)
-polifenole mające właściwości przeciwutleniające.







2 komentarze:

  1. oo tak bataty są na prawde dobre:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie pierwszy raz je jadłam, ale naprawdę mi posmakowały :D

      Usuń